Oprichter en trainer

Welkom op het dermatoscopie platform dat is ontstaan uit mijn passie voor dermatoscopie.

De wereld van dermatoscopie is fascinerend. Je kijkt als het ware door de huid heen en je ziet structuren die je niet met het blote oog kunt zien.

Sinds 2013 ben ik dagelijks bezig met dermatoscopie en begin 2017 heb ik www.dermatoscopie.nl opgericht ter bevordering van dermatoscopie in de huisartsenpraktijk omdat ik zag dat dit hard nodig was. Heel veel behandelaars in de eerste lijn schaffen een dermatoscoop aan en gaan meteen aan de slag. Soms na een (korte) training maar ook zonder dat zij getraind zijn in dermatoscopie. Ook is het aanbod aan dermatoscopie-onderwijs zeer beperkt en dat terwijl een goede training van fundamenteel belang is.

Dermatoscopie is erg lastig, zeker als je er net mee begint. Een korte cursus is vaak niet voldoende om vaardig te worden in de praktijk.

Zelf heb ik ook ervaren hoe moeilijk het is om je te bekwamen in dermatoscopie. Het vraagt namelijk naast een gedegen theoretische basis heel veel oefening en reflecteren met een deskundige op concrete casuïstiek. Ook moet je heel goed weten wat je doet anders wordt de diagnostiek er niet beter op maar slechter. Ik heb diverse trainingen in Nederland gevolgd waaronder de Boerhaave cursussen Dermatoscopie en de Groene Vlaggen cursus; teach the teacher waarna ik als gecertificeerd trainer aan de slag ben gegaan.

In 2017 heb ik een 1-jarig masterprogramma dermatoscopie gevolgd in Australië en afgerond met een diploma dermatoscopie.

Sinds 2017 geef ik met veel plezier les op o.a. congressen, hogescholen en voor Stichting KOH in Eindhoven. Verder verzorg ik dermatoscopie cursussen op maat voor huisartsen, verpleegkundig specialisten en physician assistents. Mijn achtergrond is gezondheidswetenschapper en verpleegkundig specialist in een huisartsenpraktijk waar ik sinds 2009 met heel veel plezier werk.

Kennis overdragen en daarmee bijdragen aan de ontwikkeling van collega's is wat ik graag doe. Ik streef onafhankelijkheid na en ik word niet gesponsord door de industrie.

Het is mijn missie om bij te dragen aan de deskundigheid van collega's in de diagnostiek van verdachte huidafwijkingen. Bij vragen aarzel niet om mij te benaderen, per mail of hier via het platform.

Maartje Spit , contact via info@dermatoscopie.nl